Écrémé

Tapis Rouge Frans Filmfestival
za 28 sep 18:00
Kleine Zaal
za 28 sep
18:00
Tickets

Deze korte speelfilm (27 min.) vertelt het verhaal van de jonge, impulsieve en rusteloze puber Noam, die wordt aangehouden voor straatroof. Door tussenkomst van zijn begeleider, komt hij in aanmerking voor een taakstraf. Hij wordt veroordeeld tot 6 maanden werken op de boerderij van Lyra. Lyra is single en van de stad naar het platteland vertrokken om boerin te worden. Ze werkt hard om in haar bestaan te voorzien.

Zodra Noam op de boerderij aankomt en ziet welke inspanningen van hem gevraagd worden, regelt hij zijn ontsnapping met de hulp van zijn oudere broer Fadi. Gaandeweg verandert Noam echter door het werken met dieren en met Lyra.

Blijft hij loyaal aan zijn broer Fadi als deze hem komt halen?


Aanvang: 18:00 | Duur: 27 min

Combineer deze film met een heerlijke Franse dagschotel in Café de Omval, voor slechts 10 euro. Klik hier voor meer informatie.

 

De film is gemaakt door studenten van Kourtrajmé, een Frans collectief in 1994 opgericht door de Frans Senegalese filmregisseur Ladl Ly en vrienden. Kourtrajmé is een verbastering van court métrage – korte speelfilm. Het collectief werkte met een goedkope camera en monteerde clips en documentaires waarin ze de ongelijkheid in de samenleving zichtbaar maken. Deze spelen zich af in de sloppenwijken van Parijs. Inmiddels is deze groep uitgegroeid tot 135 actieve leden. Sinds 2018 zijn er verschillende filmacademies door Kourtrajmé gesticht. Deze academies zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd of vooropleiding. De studie is gratis en studenten worden aangenomen op hun motivatie en een door hen gemaakte video over een vrij te kiezen onderwerp.

Met ruim vierduizend toeschouwers is Tapis Rouge Frans Filmfestival in vier jaar tijd uitgegroeid tot het belangrijkste Frans culturele evenement in Nederland. Alle films in het programma zijn previews, en soms exclusives als de film niet in Nederland gedistribueerd wordt. Elke dag zijn er speciale avonden met regisseurs en acteurs. Het doel van het festival is om aan Nederlanders de Franse films van het jaar te presenteren die het beste de geest en originaliteit vertegenwoordigen die de Franse cinema zo bijzonder maken.

Deze 5e editie vindt plaats van 26 september t/m 1 oktober 2024 o.a. in De Filmhallen en Lab 111. Theater de Omval is er trots op dat zij dit jaar aan het festival deelneemt met 4 Franse films op 28 en 29 september en op 1 oktober.

Speelduur
27 min
Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertiteling
Engels

Programma

Regie en montage: Quentin Nozet & Imane Mchangama, Temim Hammadi, Tullio Lavaysse, Fossil Drici, Hugues Taranne

Acteurs: Elijah Timera, Violaine Fumeau

Scenario: Quentin Nozet