Live Wereldmuziek Café 10/11

Het LaagLand Ensemble en Gasten - Allemaal Wereldklasse
zo 10 nov 16:00
Foyerpodium
zo 10 nov
16:00
Tickets

Sinds het voorjaar van 2022 organiseert Het Laagland Ensemble concerten waarbij ‘traditionele’ muziek uit allerlei windstreken het podium krijgt in het Café van Theater De Omval in Diemen.

 

Het LaagLand Ensemble speelt vooral muziek uit de zuidoosthoek van Europa: de Balkan en omstreken. En dat doen zij op traditionele instrumenten: de tarogato - een Oost-Europees blaasinstrument met een bijzondere klank, ergens tussen klarinet, hobo, sax…. (Jan Rijnierse) en de accordeon – een orkest op zichzelf (Jan Rademaker). 

 

Bij elk concert zal op het podium ruimte zijn voor een muzikale ontmoeting met (onverwachte) gasten: musici die óók traditionele muziek spelen, maar misschien wel uit een heel ander deel van Europa of ver daarbuiten.

Op zondag 10 november heeft het Laagland Ensemble een muzikale ontmoeting met rebetika trio ‘Harmani’ met Pelagia Tsiachri Renta (zang, percussie), Thomas Huisman (bouzouki, zang) en Manolis Fragkiadakis (gitaar, zang).

Rebetika is Griekse stedelijke muziek, met zijn hoogtijdagen in de jaren ’30. Het vindt zijn oorsprong in de Griekse gemeenschappen in Anatolië (Turkije) en mixt Anatolische en oosterse roots met westerse invloeden. Het was een manier om uiting te geven aan heimwee naar achtergelaten geboortegronden. Het was muziek van een schaduwmaatschappij, die verhaalt over kleine dieven, vetes, drugs, liefde en armoede en van de ontberingen en smart van een leven aan de rand van de samenleving. Trio Harmani speelt liedjes die de hele periode van de rebetika omspannen, van de ondergrondse muziek van de vluchtelingen in de jaren 1930 tot de meer boheemse en sociaal geaccepteerde stijl van de jaren 1950.

Na -inmiddels- ruim 15 concerten blijkt dat een groeiend publiek kan genieten van deze concerten!

Zie ook www.tarogato.nl en www.facebook.com/LaagLandEnsemble